Media Społecznościowe
Fundacja Pro Juventus

stawia sobie za cel promocję młodych muzyków w szerokim aspekcie propagowania talentów muzycznych, starając się uwypuklić indywidualny rys każdego z nich.

e-mail:   kontakt@fenomenymuzyczne.pl

biuro@fundacjaprojuventus.pl

Niech świat Cię usłyszy !

sfinansowano ze środków Fundacji PZU

I Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny Fenomeny Muzyczne 2020

I Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny Fenomeny Muzyczne 2020

Jerzy Sterczyński

Urodził się w 1957 roku. Naukę gry na fortepianie rozpoczął w wieku sześciu lat. Po ukończeniu Liceum Muzycznego w Bielsku-Białej odbył studia w Akademii Muzycznej w Katowicach, w klasie prof. Andrzeja Jasińskiego, uzyskując dyplom z wyróżnieniem w 1981 roku. Swoje umiejętności doskonalił w Londynie pod kierunkiem Johna Binghama.

Jest laureatem Estrady Młodych Festiwalu Pianistyki Polskiej w Słupsku oraz zdobywcą II nagrody na Międzynarodowym Konkursie Muzycznym w Saragossie (1983). Prowadzi intensywną działalność koncertową. Występował w Austrii, Bułgarii, Chinach, Czechach, Francji, Hiszpanii, Korei Płd., Kuwejcie, Niemczech, Portugalii i Włoszech. Brał udział w Festiwalu Chopinowskim w Dusznikach, a także w festiwalach w Lockenhaus i La Chaise-Dieu.

Specjalne miejsce w jego działalności artystycznej zajmują nagrania. Na trzynastu płytach kompaktowych Jerzy Sterczyński nagrał komplet nokturnów, walców i polonezów oraz II Sonatę i drobne utwory Fryderyka Chopina, utwory solowe Czajkowskiego, Beethovena, Regera i Szymanowskiego oraz koncerty Chopina, Lessla i Dobrzyńskiego. Najnowsza płyta, wydana w roku 2005, zawiera utwory Józefa Wieniawskiego: sonatę solową oraz wiolonczelową.

Jerzy Sterczyński od roku 1989 jest profesorem Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie (obecnie Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina), pełniąc rolę kierownika Wydziału Fortepianu  oraz rolę dziekana Wydziału Fortepianu, Klawesynu i Organów.